Cum să te ferești de țepe pe internet

În ultimii ani, am văzut cum internetul devine tot mai plin de capcane. Oameni cu abilități tehnice investesc timp și energie pentru a crea înșelătorii tot mai complicate, iar asta mă întristează profund pentru și-ar putea folosi energia altfel.

De aceea, vreau să îți dau câteva sfaturi despre cum să te protejezi de cele mai comune țepe online. Poate pentru unii par sfaturi de bun simț sau sfaturi mult prea simple pentru a fi considerate de actualitate, însă prea mulți oameni nu le știu încă.

Fii atent la spam care conține datele tale personale

Poți primi emailuri sau mesaje care par legitime pentru că includ numele tău, adresa, numărul de telefon și alte informații personale.

De cele mai multe ori, aceste date sunt obținute de pe internet din surse nesigure sau chiar din breșe de securitate. Nu te încrede în astfel de mesaje, chiar dacă par să te cunoască bine oferindu-ți datele tale personale pe tavă.

Fii precaut cu orice link din aceste mesaje, fie că ele vin pe WhatsApp, pe email sau ca simplu SMS. De cele mai multe ori țeparii clonează un site și îl fac să arate aproape identic cu cel al băncii sau al rețelei de socializare de unde pretind că sunt.

Atenție la apeluri cu roboți care par umani

Ai primit vreodată un apel de la cineva care sună perfect uman, dar ceva totuși nu e în regulă? Poate în România și în limba română încă nu, dar urmează.

Mulți escroci folosesc acum roboți cu voci foarte realiste care pretind că sunt prieteni sau reprezentanți ai unor branduri de încredere. De foarte multe ori sunt doar țepari ce folosesc voci clonate AI, iar în SUA se întâmplă multe scamuri de genul ăsta.

Întreabă clar cine sunt și ce vor, iar dacă simți ceva dubios, închide imediat.

Oferte de muncă prea bune ca să fie adevărate

Escrocheriile legate de joburi sunt peste tot. Primești emailuri, SMS-uri sau WhatsApp-uri cu oferte de muncă foarte atrăgătoare, cu un salariu mare și puțină muncă. Și eu și tatăl meu de peste 70 de ani am primit astfel de mesaje.

De obicei, îți cer să trimiți date personale sau bani pentru a „rezerva” locul de muncă. Mulți oameni își caută de muncă în perioada asta sau că multe companii postează anunțuri de angajare, dar fii foarte precaut și verifică sursa înainte de a lua decizii.

Atenție la videoclipuri create special pentru tine

Pe rețelele sociale apar din ce în ce mai multe videoclipuri mashup care includ oameni generați de inteligența artificială. Uneori, aceste videoclipuri par făcute exact pe gustul tău.

Deși par inofensive, pot ascunde intenții ascunse. E bine să îți păstrezi scepticismul când vine vorba de conținut foarte personalizat, ca și cum ar fi pentru tine. Exemple: videoclipuri cu convingeri politice sau teorii ale conspirației în care crezi ce se potrivesc mănușă.

Alarme false de securitate

Un alt truc comun este să primești alerte de securitate care de fapt sunt înșelătorii. Par că vin de la bănci, rețele sociale sau alte platforme importante și îți spun că trebuie să îți schimbi urgent parola sau să dai click pe un link.

Sunt administrator pe mai multe pagini de Facebook și zilnic primesc mesaje de genul ăsta conform cărora contul meu a fost restricționat sau închis. Înainte să reacționezi, verifică sursa și intră direct pe site-ul oficial al companiei, nu pe linkurile din mesaj.

Linkuri care arată de încredere, dar te duc în altă parte

Uneori, primești linkuri care arată absolut normal. De exemplu, poate că vezi un link către o pagină de știri pe care o cunoști, dar când dai click, ajungi pe un site dubios sau pe un site care pare a fi total identic cu siteul unei rețele sociale sau a un exchange crypto.

De exemplu, în acest articol de pe blogul meu povesteam cum te ferești de țepele crypto și cum operează hoții crypto. Mulți clonează site-uri de platforme crypto și păcălesc oamenii ca să își bage datele acolo.

E bine să verifici întotdeauna unde duce un link înainte să dai click. Poți face asta trecând cu mouse-ul peste link fără să dai click și vei vedea unde te duce de fapt sau să te uiți efectiv la cum arată adresa web din browser dacă ești pe telefon.

Concluzie

Internetul poate fi un loc mișto, dar e și plin de capcane. Mereu să fii vigilent și să nu ai încredere oarbă în orice mesaj sau ofertă care pare prea frumoasă ca să fie adevărată.

E mai bine să verifici de două ori decât să cazi în capcană și să-ți iei țeapă. Protejează-ți informațiile personale și navighează în siguranță!

Un comentariu la „Cum să te ferești de țepe pe internet”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.